牧夫天文网

加入牧夫(请注明天文爱好者,否则无法通过审核)

QQ登录

只需一步,快速开始

[自制DIY] 自制MIRROR-O-MATIC 磨镜机

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-7 08:48 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信
第六种:Elgin-Waineo machines
This is the most common type of machine at the moment,           in industry as well as with amateurs, chiefly on the American continent. The           main difference from the previous model lies in its single off-set arm           (1) that oscillates around an axis (2) and is connected to a crank (4)           and spindle (3) system which makes it work. This crank is of adjustable           length. One famous variation about this design was proposed by an American           amateur, optician Tom           Waineo in the November 1995 issue of Sky and Telescope.
The major drawback of this machine is the limited variety of its movements due to the single eccentric sheave. Yet, some of its most experienced users manage to compensate for this handicap by frequently changing the machine settings. Of course this requires extreme dexterity. Among such users we find Carl Zambuto who has become an expert in the matter.

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-7 08:51 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信
第七种:Zeiss-type machines  
A production of the famous ex-East-German firm, this machine looks very much like the off-set Draper-type machine. It too has two eccentric sheaves but each arm (1 and 2) is directly connected to the drive pin of the lap, creating strokes that are slightly different from the other machine. One of these arms (1) is usually adjustable

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-7 11:30 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信
我选用第六种方法的变种,即MIROR-O-MATIC ,来自制这台磨镜机。这种方法用的材料少,体积小,且便于存放。

这是老外做的

这是老外做的

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-7 11:34 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信

电机:二手洗衣机电机,功率450W,1400RPM
减速器:减速比1:30
轴:直径12毫米,感觉有些小。各位大神要做的话,建议15毫米以上。

转盘速度46.6RPM

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-7 12:06 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信
yang2581348952 发表于 2017-7-6 16:24
录制视频啊,让大家看看

好的,后头放上

yang2581348952 发表于 2017-7-7 12:07 来自手机 | 显示全部楼层 来自: 浙江省嘉兴市 电信

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-7 12:34 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信
yang2581348952 发表于 2017-7-7 12:07
请问楼主微信多少?学习一下

已发给你

文玩核桃 发表于 2017-7-8 00:42 | 显示全部楼层 来自: 北京市 263网络通信电信数据中心
学习楼主,必须的。

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-9 23:47 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 天威宽带
yang2581348952 发表于 2017-7-6 16:24
录制视频啊,让大家看看

本想上传到优酷的,但是被优酷屏蔽了,说有广告、恶意宣传等内容

这也恶意宣传!那《绝世天劫》这部灾难电影那么大量宣传,怎么不去制止呢?我觉得国人学的知识真的太少了!现在当和尚工资都那么高,和尚还玩苹果手机,对国家没有任何贡献的和尚,有什么用啊?还给他们高工资!给苦  详情 回复 发表于 2017-7-10 00:46

yang2581348952 发表于 2017-7-10 00:46 来自手机 | 显示全部楼层 来自: 浙江省嘉兴市 电信

yang2581348952 发表于 2017-7-10 13:21 来自手机 | 显示全部楼层 来自: 浙江省嘉兴市 电信

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-12 14:27 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信
yang2581348952 发表于 2017-7-10 00:46
这也恶意宣传!那《绝世天劫》这部灾难电影那么大量宣传,怎么不去制止呢?我觉得国人学的知识真的太少了 ...

如今和尚是最好的职业,拿钱多且干活不用负责任,俗人能做的,他们也能做,俗人不能干的,他们能干

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-12 15:14 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信
动力组件:
450W二手洗衣机电机
减速比30的减速器

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-12 15:23 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信

自制减速箱:5M的同步带、同步轮50齿、15齿
偏心机构转速14RPM
将自制减速箱放置在动力组件上

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-12 15:29 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信
再放上转盘承接板

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-12 15:40 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信
做的一个水泥马赛克工具板

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-13 08:37 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信

再放上下部转盘。
将下部转盘固定在转轴上。

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-13 08:44 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 电信
最后放上上部转盘,上部、下部转盘用螺丝紧固在一起。
为便于调整镜胚的位置,镜胚固定块用铝块攻出螺纹。将固定块用螺丝装在转盘上。

楼主| KKKVVV 发表于 2017-7-28 22:19 | 显示全部楼层 来自: 广东省深圳市 天威宽带
设备已做好,并开始磨镜了。不知怎么放视频出来,分享给大家。