牧夫天文网

QQ登录

只需一步,快速开始

收听

事原:8/21
餓了太久, 這幾天有女(真係我個囡囡)在旁, 另每天都要早起上班, 都未有機會發威.  

登录/注册后可看大图
  明日天文台話好天, 明天博佢一博. PTC 吹雞.
希望好天啦, 唔係會被封"黑仔王".

報告:8/23
昨晚終於除去黑仔王名號.. 不過昨晚質數真的有點兒.........那個.

昨晚7:30 到達 PTC, 只有我一個人. 都幾驚下. 不是黑仔王吹雞使到D人不到.

跟著自己一個人set鏡. 調了很久,都較得不好. 後來來了很多兄弟..  Skynob, Benson, 鍾爸爸, Elton, 天平, Anyone, marco1415, 鄧登凳, 等等. (如有漏了,不要見怪!) 大家都玩得很開心.

昨晚最難頂是 Anyone 夫婦曬恩愛... 在黑夜下拖手仔談心, 使到我們一班大男人, 又羨慕又 XX. (不寫出來啦!)

昨晚試了支平野 Kson ED80, 鏡神試過, 話唔多得. 但以昨晚自己試了一下,不是想像中那麼差。望去木星有少量色差及象差, 但我覺得 o.k. 啦!不用三千有支ED鏡,還想怎樣呀。 我要求不高麻!

不過昨晚舞唔惦支 Vixen SXD. 雖然 Goto 到木星,但其他就搞唔惦。自己隻眼又唔好,認唔到星座,做唔到 Alignment. 唉! 最後 12:00 左右放棄。收野,跟人吹水。下次再來過。
LZ你说的是半中文吧?其实俺在这世界上中文说的最好,可俺没看懂你写了个什么意思!

回复 显示全部楼层 道具 举报

火星語只有我們這些火星人才懂

兄弟們, 對不起! 太多香港"俚語",下次改善。

APP下載|爱牧夫天文淘宝店|牧夫天文网 ( 公安备案号21021102000967 )|网站地图|辽ICP备19018387号

GMT+8, 2024-9-22 15:42 , Processed in 0.023635 second(s), 9 queries , Gzip On, Redis On.